dimecres, 23 de desembre del 2015

OPORTUNITATS I FORTALESES




Finalment ha passat el que ja es veia a venir que passaria: que les eleccions celebrades el 20D han deixat un panorama polític estrany, com mai abans s’havia vist a Espanya. Era molt convenient que després de tants anys d’alternança, el bipartidisme de PP i PSOE es veiés esberlat per la fortalesa d’altres forces polítiques emergents i de fet, aquestes eleccions s’han plantejat (erròniament des del meu punt de vista), com una contesa entre quatre.


El resultat que han donat les urnes ha deixat estupefactes a tots quatre, perquè es miri per on es miri, tots han perdut perquè cap d’ells ha aconseguit les grans expectatives que s’havia automarcat. 


Pel que fa als vells partits, el PP amb Rajoy al capdavant, volia revalidar la seva majoria absoluta, cosa que sortosament no ha pogut aconseguir, quedant-se amb només 123 dels 186 escons que tenia la legislatura passada. El PSOE s’ha presentat tota la campanya com la única força capaç de fer fora a Rajoy, però els seus esquàlids 90 diputats són completament insuficients per aconseguir-ho i a més, aquest és el pitjor resultat de la història del partit.


Pel que fa als partits nous, els dirigents de Podemos van ser els únics que la nit electoral somreien ensenyant les dents, perquè aconseguir 69 diputats i plantar-se com a tercera força al Congrés espanyol té un cert mèrit, més encara quan el globus de l’entusiasme inicial que havien encomanat en la gent, es va anar desinflant a mesura que passaven les setmanes, enmig dels merders interns que afloraven i les declaracions del seu líder que eren cada cop menys clares. Finalment, la cara d’Albert Rivera de Ciudadanos la nit electoral, pagava per ella mateixa. Després d’haver-se arrossegat per tots els platós de televisió haguts i per haver i haver jugat amb la idea d’entrar amb pas triomfal a la Moncloa i instal·lar-s’hi còmodament com qui aclofa el cul al tron, s’ha de conformar amb només 40 representants al Congrés i ser la quarta força.


El panorama ara és certament complicat perquè qualsevol combinació que pugui donar-se entre dretes i esquerres requereix el compliment de diverses condicions, la primera de les quals, és tenir una ment prou oberta per asseure’s a negociar i ser prou flexible per escoltar i assumir algunes demandes dels altres. En un país políticament normal, l’establiment de pactes, d’acords, de coalició, de democràcia al capdavall, està a l’ordre del dia i és una pràctica natural. No es pot pas oblidar que dels 28 països europeus més importants, 24 estan governats en coalició i molts d’ells, en minoria. Però Espanya no, Espanya fins i tot en això, “is different”. La pregunta és: seran capaços els polítics espanyols, d’afrontar els temps que venen havent necessàriament de pactar i negociar amb els adversaris i arriscar-se a que algunes propostes polítiques no arribin més enllà del seu plantejament? Seran capaços de fer-ho, ells que tota la vida han portat a la pràctica aquella màxima tan espanyola que resa “por cojones”? L’àlgebra de la política es complica per moments i la majoria absoluta queda lluny per a uns i altres. Fins i tot la investidura d’un nou president pot resultar ser molt i molt dificultosa.


I en tot això, què fan els partits que han obtingut menys representació? Parlo d’Esquerra Republicana de Catalunya que té 9 diputats, Democràcia i Llibertat que en té 8, el PNB que el té 6, IU que en té 2 o Bildu, que també en té 2. Doncs podria ben bé passar un fet extraordinari, i és que el govern espanyol estigui en mans de catalans i bascos. “¡No va más! ¡Hagan juego señores!”. 


L’altra pregunta clau és: com afectarà aquest resultat al procés de Catalunya cap a la Independència? Són 17 els membres de la Cambra Baixa clarament independentistes, un nombre significativament superior a la passada legislatura si es té en compte que ERC ha triplicat els seus representants passant de 3 a 9. “Que la força t’acompanyi!”, més encara si la setmana entrant passat Nadal, la CUP desencalla l’elecció del president de la Generalitat i la formació del nou govern. Aleshores resultarà que Catalunya tindrà un govern sòlid i ben format i Espanya en canvi, seguirà navegant pels mars grisos de la inoperància i la incertesa. I qui tindrà la paella pel mànec seran els que des de fa molts de temps volen asseure’s i negociar la desconnexió de Catalunya i Espanya. Aquesta pot ser una bona oportunitat per al procés envers la nostra independència, que no es pot desaprofitar. Els vots a les urnes són la nostra fortalesa.


I encara més, amb una mica de sort, tot això Mariano Rajoy s’ho mirarà per la tele des de casa.